Rab-sziget - rabszigetre.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Rab-sziget

Rab-sziget az egyik legnépszerűbb nyaralóhely Horvátországban. A Kvarner-öbölben, Krk-sziget és Pag-sziget között helyezkedik el. A szárazföldtől a Velebit-csatorna választja el. A horvát szigetvilág egyik gyöngyszeme, mindössze 22 km hosszú és 94 km2 területű. A sziget egyik felét mediterrán fenyőerdők borítják, a másik fele pedig, kopár kőrengeteg. A sziget délnyugati része majdnem teljes területén fenyvesekkel borított, ez a sziget legérintetlenebb területe. A sziget névadó városa, Rab városka, hangulatos, szűk kis utcáival, az óvárosi hangulatával, gyönyörű kilátással rabul ejti a látogatókat. Rab óvárosában található a Kormcar park. Több templom és velencei stílusú épület is megcsodálható a városban! A település szimbóluma a város fölé magasodó 4 román harangtorony, melyek közül kettőbe fel is lehet menni! A kilátás és a panoráma magáért beszél!
A templomok tornyai és fényesre kopott mészkővel borított utcácskák nagyon szép keretet adank egy jó hangulatú kávézásnak vagy itt elfogyasztott tengeri halakból készült kiváló ebédnek. Pezsgő éjszakai életét a számtalan bár, étterem és diszkó biztosítja.

A sziget legmagasabb pontja a Kamenjak-csúcs, melynek magassága 408 méter Rab szigetén több kisebb település is található, amelyek többnyire a sziget déli részén helyezkednek el. Ennek oka, hogy a sziget északi része ki van téve a bórának, déli része viszont kellemes mediterrán klimájú:
a nyarak nagyon melegek, a telek enyhék. Nyáron a tengervíz hőmérséklete eléri a 28 fokot, a levegőé akár a 40-42 fokot..  A szigetnek  hét  idillikus helye van, mint például: Lopar, Sup.Draga, Mundanije, Palit, Banjol, Barbat és Kampor.

A szigetre nem vezet híd, csak hajóval és komppal közelíthető meg. Rendszeres kompjárat közlekedik Stinica és a sziget déli csücske között (Mišnjak), valamint az északi Lopar és a Krk szigeti Baška között.

Az aktív nyaralás hívei azért találnak a strandoláson kívül más programokat is, például sok a kirándulási lehetőség. A szépséges természet idilli hangulatát még egzotikusabbá teszi a kabócák monoton zaja. Rab-sziget növényvilága roppant gazdag. Magas pálmafák, kapricserjék, színpompás mediterrán virágok, vadon növő fűszernövények (pl. rozmaring, zsálya, bazsalikom)
csodálhatók minden mennyiségben. Amúgy a sziget keleti része meglehetősen sivár, növényzetben szegényes, viszont a nyugati rész buja növényzetű.
A legjobb horvátországi bulizós strandok toplistáján szerepel a Rab várostól 10 kilométerre fekvő Pudarica strand, ahol a nagyon mutatós Santos beach club éjjel-nappali bulijai állnak a középpontban. Rab-sziget jó a sznorkelezési (pipás búvárkodási) lehetőségek miatt is.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz